Vervolgonderzoek naar een online zelf-test voor mensen die zich zorgen maken om hun geheugen: normering en fine-tuning testadvies, in goede orde ontvangen

Dr. Hein van Hout, Prof. Dr. Wiesje Van Der Flier

Veel personen maken zich zorgen over hun geheugen en hun vergeetachtigheid als mogelijk teken van beginnende dementie. Bij de meeste personen is deze vergeetachtigheid goedaardig. Bij een klein deel is het mogelijk een teken van beginnende dementie.

VUmc heeft een zelftest op internet ontwikkeld waarmee iemand zichzelf kan testen. De test kan vrij goed onderscheid maken tussen normale of abnormale vergeetachtigheid bij personen die zich melden in een geheugenpolikliniek. Alvorens deze test breder aan te bieden willen VUmc onderzoekers een goed beeld krijgen van de testprestaties van normale mensen. Dat helpt om normscores te maken en beter te adviseren over normale en abnormale vergeetachtigheid. Ook willen de onderzoekers samen met ouderen passende testadviezen opstellen. De onderzoekers hopen dat de test kan helpen om enerzijds mensen gerust te stellen en andere personen naar passende hulp te leiden.